Vad är en portion?

GDA använder portionsstorlekar. För några livsmedel är det väldigt tydligt att det rör sig om en portion t.ex. en glass, en bägare yoghurt eller en burk läsk, d v s  att produkten säljs i en förpackning där du äter eller dricker hela mängden på en gång
s k en-portions-förpackning.

Det finns också livsmedel som säljs i stora förpackningar som innehåller flera portioner t.ex. bröd, cornflakes, ketchup, chips, läsk och yoghurt. Här är portionerna definierade som en vanlig portion. För bröd är en portion = en skiva, för cornflakes är en portion = 30 g (2 dl), för ketchup är en portion = 15 g (en matsked), för chips är en portion 25 g (en handfull), för läsk är en portion = 250 ml (ett glas) och för yoghurt är en portion = 125 g.

Storleken av en portion är tydligt angivet på framsidan av förpackningen tillsammans med GDA-märkningen. På förpackningar som innehåller flera portioner är även det totala antalet portioner angivet, så vitt det är möjligt.

Ett livsmedel kan ha olika portionsstorlek beroende på om det säljs i en en-portions-förpackning eller stora förpackningar med många portioner. En stor läsk på 1 ½ liter anger en portion till 25 cl (eller 250 ml), vilket motsvarar ett glas läsk medan en burk läsk med 33 cl (eller 330 ml) räknas som en portion eftersom det är en en-portions-förpackning som inte kan återförslutas. På samma sätt anges en portion till 125 g på 1 liter yoghurt, medan det finns yoghurt i mindre förpackningar 100 g, 125 g, 180 g och 200 g, som alla motsvarar en portion eftersom de är en-portions-förpackningar.

Det är nytt i Sverige att använda portioner medan det har använts länge i andra europeiska länder. I Sverige har vi traditionellt angivit näringsinnehållet per 100 g. Genom att också ange portionsstorlek, kommer det bli lättare att göra en snabb värdering av innehållet av näringsämnen i det man ska äta. Näringsdeklarationen per 100 g kommer även i framtiden finnas på förpackningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0